//
you're reading...
Cikkek, Magyar

Sportesemények és diplomácia

Sportesemények és diplomácia

Képesek az Olimpiai Játékokhoz hasonló nagyszabású sportesemények magas szintű politikai párbeszédek elősegítésére egy nagymértékben globalizált világban? Ebben, a Russian International Affairs Council által közzétett cikkben, Dr. Tatiana Zonova bemutatja, hogy G. W. Bush amerikai elnök és orosz kollégája, V. Putin találkozói a 2008-as pekingi Olimpia alatt, hozzájárultak a grúziai helyzet körüli feszültségek enyhítésében. A szerző még említ más példákat is, többek között az ún. krikett-diplomáciát India és Pakisztán között.

Mostanában sok kísérlet történt a sport átpolitizálására. Például az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke, R. Miliory arra kérte az állami tisztségviselőket, hogy mozgósítsák a sportdiplomáciát – különösen a londoni Játékok során – annak érdekében, hogy a politikai párbeszédeket elősegítsék. Azonban Dr. Zonova emlékeztet arra, hogy az alapvetően a béke jelképének tartott Olimpia, nem mindig volt képes békésen összehozni a delegációkat. Észak- és Dél-Korea például külön oszlopban vonult fel a 2008-as megnyitó ünnepségen, miután Pyongyang elfogadta az új nukleáris programot. Lehet érvelni, hogy a sportesemények  átideologizálása veszélyezteti a versenyeket, különösen amikor a bojkottok megfosztják a sportolókat a nagyobb bajnokságok, vagy éppen az Olimpián való részvétel lehetőségétől.

Akárhogyis, a sportdiplomácia még mindig a “soft power” egyik legfontosabb területe. További célja, hogy összekösse a különböző népeket, kultúrákat és megpróbálja elősegíteni egymás kölcsönös megértését. Üzleti szempontból a szerző végül kifejti, hogy a sport professzinalizálódása, beleértve a menedzserek és marketing szakértők toborzását, hozzájárul a sport pozitív képének kialakításához.

Forrás: [1]

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Calendar

August 2012
M T W T F S S
« May   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Advertisements
%d bloggers like this: